A képregény gyűjtés mint befektetés? Mire érdemes figyelnünk?

Forrás: USA Today

A gyűjtés mint hobbi – vagy akár pénzügyi befektetés – manapság egyik legfelkapottabb és talkán legtrendibb ága a képregények gyűjtése, mely azóta különösen hangsúlyos, hogy Hollywood újra felfedezte magának ezeket a modern regényeket mint kimeríthetetlen ihletforrás. Nyilván ha elkapott a gyűjtői láz, akkor nem feltétlenül az anyagi haszon a legfontosabb tényező, de nem árt pár olyan dologra is figyelnünk, ami komolyan meghatározhatja gyűjteményünk értékét.

A képregény gyűjtés egy elég gyorsan változó világ, így érdemes pár dolgot komolyan szem előtt tartani, ha minél kevesebb meglepetést szeretnénk magunknak. Az első és legfontosabb szabály ezen a téren, hogy ne csak befektessünk az adott alkotásokba, hanem kívül-belül ismerjük is azt, amit gyűjtünk. Az egyes füzetek értékét ugyanis nagyban meghatározza az is, hogy a karakter vagy karakterek története hogy alakul. Persze így is lehet komoly bukkanókba ütközni egy kiadói döntés kapcsán: A képregény karakterek népszerűségének esésére egyik legismertebb példa Hank Pym, az eredeti Hangya esete, akit a Bosszúállók 213-as számában 1981-ben családon belüli erőszak elkövetőjévé tettek az írók, így érthető módon a karakternek egy teljesen új élt és zuhanó népszerűséget adva. 

Forrás: The Atlantic

Nyilván az ilyen fordulatok nem teljesen elkerülhetetlenek, de alapos ismeretekkel rendelkező gyűjtők már előre sejthetik a gyűjteményük értékét módosító tényezőket. Ilyen volt például a Batman képregények második Robinjának, Jason Toddnak esete, akinek népszerűsége finoman szólva sem alakult töretlenül és a kiadó végül egy telefonos szavazásban, több mint 10.000 szavazat alapján, mindössze 72 szavazat döntő súlyával de véget vetett a karakter karrierjének. Egyrészt az ilyen történeti fordulatok pillanatnyilag kellemetlenül hathatnak egy gyűjtőnek, de az említett történetszál végül olyan sokszor köszönt vissza a modernebb érában, hogy egy ügyes gyűjtő akár komoly profitot is felhajthat egy eredeti példány vagy a szavazásra felhívó hirdetés birtoklásával.

Forrás: Wikipedia

A fentiekből nyilván az is kiderül, hogy nem csak a legismertebb karakterek, hanem akár mellékszereplők is fontosak lehetnek a gyűjtőknek. Sokszor egy ritka karakter többet ér, mint egy-egy népszerű szereplő, de azt sem mindig lehet előre megjósolni, hogy egy néhány panelban először debütáló karakter mekkora értékkel rendelkezik majd később – ha mondjuk önálló címet kap, akkor lehet sejteni, hogy a színre lépését jelentő első képkockák értéke igen magas lesz. Pont ezt az értékugrást élvezhették mondjuk a Fantastic Four 53-as számának tulajdonosai, ennek a füzetnek a lapjain bukkant fel például a Fekete Párduc először. Sejthető, hogy a 2018-as film bemutatásakor ennek értéke az egekbe szökött.

Ebből persze az is látszik, hogy érdemes figyelni, mikor kerül mondjuk egy-egy sorozat megfilmesítésre vagy TV sorozathoz történő felhasználásra. Kivételesen jó példa erre az amúgy is rendkívül értékes Action Comics #1, a képregény gyűjtés egyik Szent Grálja, melynek ára 2014-ben a Man of Steel bemutatását követően a szokásosnál is magasabbra rúgott. A Superman karakterét először világ elé táró 1938-as füzet egyik példánya konkrétan 3,21 millió dollárért talált gazdára az ebayen keresztül, mindez persze a franchise körüli hatalmas – és azóta sajnos jócskán lecsengett – felhajtásnak köszönhető.

Külön érdemes arra is figyelnünk, hogy hogy áll az adott kiadó “szénája”:  Ahogy arról nemrég mi is írtunk, a Vertigo kiadó például idén lehúzza a rolót, ami szinte biztos, hogy komoly hatással lesz az egyes címekre és máris lehet tudni, hogy sorozataikban megkülönböztetnek majd Vertigo-korszakot és az azt követő érát.

Persze az alapos ismeret és különféle kultúr-referenciák figyelése mellett néhány alapvetőnek is mondható tényezőt sem árt figyelembe venni egy-egy képregénybe történő invesztáláskor: Fontos figyelnünk az állapotra, a ritkaságra és az újranyomásokra is. Egyes képregényekből már az évekkel később újra kiadott példányok is sokat érnek, de érdemes figyelnünk arra, hogy mi magunk ne egy “értéktelen” utánnyomásra adjunk ki irracionálisan nagy összeget.

Összefoglalva tehát a képregény gyűjtés igen sok figyelmet igényel, főleg, hogy ha befektetésnek szánjuk, ugyanakkor körültekintő és tájékozott gyűjtők komoly összegeket nyerhetnek egy-egy jól kalkulált eladással, de nem árt észben tartanunk, hogy ez a terület az elmúlt tíz év talán legdinamikusabban változó gyűjtői ágainak egyike.

Egy elveszett Star Wars borító története

sw1.jpg

Nagy valószínűséggel a legtöbb gyűjtő rendelkezik legalább egy olyan különlegességgel a gyűjteményében, amelyről órákat tudna mesélni, aminek története van. Ennek a cikknek a főszereplője is egy ilyen különleges tárgy, pontosabban egy a Star Wars franchise-hoz tartozó alkotás, egy rég elfeledett festmény, melyről mostani tulajdonosa állítja, az Erő vezette el hozzá. A kép történetét a névtelenséget választó tulajdonos – nevezzük csak T-nek – egy interjú során osztotta meg velünk.

Continue reading

1,8 millió dollárért keltek el a Holdra szállás elveszettnek hitt, eredeti felvételei

nasa_apollo11.jpg

Fotó: NASA

Sosem tudni, milyen kincseket lel az ember egy kiárusításon – sokszorosan érvényes ez az Apollo 11 eredeti felvételeire, melyet a Holdra szállásról egy külső kamera rögzített. A NASA egykori gyakornoka gyakorlatilag gombokért jutott az értékes relikviához 43 évvel ezelőtt.

Continue reading

Megszűnik a DC-féle Vertigo kiadó

Huszonhat évnyi fennállása után megszűnik a DC egyik ikonikus kiadója, mely főként az idősebb / felnőtt közönséget megszólító műveket gondozta az elmúlt negyedszázadban. A DC a címek nagy részét beolvasztja egy új, korosztály szerinti szeparálással felállított kiadói rendszerbe. Az elképzelés ugyan valamennyi futó címnek helyet és teret adna, kérdéses, hogy a jövőre bekövetkező átállás után mi marad meg a Vertigo örökségből.

Continue reading

LEGO- és Játékbörze 2018. december

–          Mi az a Mr. Sci-Fi & Fantasy felirat a pulcsidon?

–          Az én vagyok.

Egyáltalán nem érdemes meglepődni azon, hogy a gyűjtőknek becenevük van, ahogy azon sem, hogy van, aki három másodperc gondolkodás és egy kis alkudozás után simán kicsengett hatvanezer forintot egy Transformers figuráért. Continue reading

Lemez és Hifi börze – november

A november 18-ai hideg vasárnap szedtem a lábam az Ellátóház felé, pontosabban a Lemez és Hifi börzére igyekeztem. A kapunyitás elhúzódott, (ilyen a szerencsém), de várakozás közben felmértem a terepet és megállapítottam, hogy szép számmal érkeztek lemezek és CD-k. Egyelőre a Hifi-sereg elmaradt (nem változott ez később se).

Continue reading

Gyűjthető Kártyák börzéje – november

 

– Mennyi a kártya tartó doboz?

– Ötszáz.

– Háromszázért árulják az újat.

Continue reading

Geek Börze és Képregényvásár – október

„A rendszerváltás után nagyon menő volt, ezért aztán rengeteg Tarzan könyvet nyomtattak, ez tiltott irodalom volt a szocializmusban. Gondolom nem akarták, hogy a gyerekek őserdőbe akarjanak menni a Ganz gyár helyett.”

Íme, a magyarázat arra, miért van helyük a Tarzan a vadember és a Tarzan a diadalmas című irodalmi műveknek a Collectorism Geek Börzén. A rendszerváltás kimúlt, a Tarzanokat nem is vette meg senki, a Star Wars könyvek viszont jól fogytak és a matricák is. Egy darab háromszáz forint, tíz darab már csak kétezer, érdemes megkeresni a vicces rohamosztagost, ott van az valahol a Darth Vader alatt.

Continue reading

Könyvpiac és Lemezbörze – október

Az október 21-i vasárnapon egy esős és viszonylag hideg napra ébredtünk, személy szerint én azt hittem, hogy emiatt kevesen is lesznek a börzén, de nem így lett. A szokásos menetrend lépett érvénybe ismét, 11 órától kb. 1-ig rengeteg ember jött, utána gondolom hazamentek ebédelni és 2-től érkezett az újabb turnus. Most még a bátortalan „hát itt meg mi folyik?” arcú külföldiek is bejöttek és nekiláttak lemezeket válogatni. Sőt mint kiderült, a Collectorism vászonszatyor, amit bőszen osztogattam, éppen bakelit kompatibilis, szóval, ha valaki legközelebb is ellátogatna lemezbörzére, hozza magával, illetve akinek még nincs, az nyugodtan marjon rá egyre, mert elég kényelmes abban hazavinni a zsákmányt.

– Az a jó a 4Skins válogatáslemezben, hogy punkok elé is nyugodtan kirakhatod, mivel ők nem voltak nácik, ezért rögtön megduplázódott a lehetséges vevőköröd.

– Bokszoló voltam, és Radics Béláék ott ittak a sarkon, amikor beléjük kötött valaki. Odamentem, és már feküdtek is, a Béláék meg azonnal megszerettek.

– Eredeti Electric Ladyland, a meztelennős borítóval 200 font, az több mint 80 000Ft a postával együtt. Most meg kiadták végre, Jimi Hendrix évforduló volt, vagy mi.

– Átnézzem a táskát is, vagy ott is csak punkok vannak? Én kizárólag italo disco CD-ket keresek.

Az állandó és állandóan hatalmas mennyiséggel érkező árusunk, Kálmán ismét hibátlanul időzített, és pole-pozícióba helyezkedve kipakolta tekintélyes gyűjteményét. Én is nagyon szemeztem a Led Zeppelin szekcióval, de ez alkalommal visszafogtam magam. Érdekes, hogy a lemezbörzén mindig megtalálható minden korosztály. Persze a kisbabáknak nem sok választásuk van, de tényleg, a 16 évestől a 70 évesig jönnek a látogatók és valahol meglepő módon még a CD-ket is megnézegetik. Illetve most még vásároltak is tőlem egy Exploited CD-t és keresték az utolsó LGT albumot. Sajnos LGT-t nem tudtam adni.

Egyre többen jönnek rá, hogy érdemes elhozni otthonról megunt könyveiket, mert ezeken a rendezvényeken van esélyük reális árat kapni értük, míg ha hivatásos könyvkereskedőknek próbálnák elpasszolni a cuccot, csak a töredékét kapnák a valós értékének.

Valahonnan elkaptam egy beszélgetést,  miszerint ideje lenne inni egy felest, és ezt valóban jó ötletnek tartottam ilyen hűvösben. A pultosok egyre erősebb életjeleket mutattak, úgyhogy megkértük őket, tegyenek be valami zenét, ne csöndben nézelődjenek az emberek. Valamiért Fenyő Miklósra esett a választásuk (a szerkesztő megjegyzése: nem ők választották az elnyűhetetlen magyar rakendroll legendát, hanem kifejezetten erre utasította őket a szerkesztő maga – PKI), ezt döntse el mindenki, hogy pozitívumként vagy negatívumként fogja fel. Bár láttam egy külföldi leányzót, aki a Limbó lázra táncolt.

Szóval összességében ez megint egy sikeres börze volt, barátságos, jó hangulatú és lehet, hogy valaki épp egy Hungária dalra találta meg az ezer éve keresett álomlemezét.

Következő Hifi- és Lemezbörze

Következő börze (Geek)

Összes Collectorism Börze

Új beszerzések:

Lou Reed – Take no prisoners

Ike and Tina Turner – Nutbush City Limit

Akvarium – Akvarium

4Sikns – From Chaos to 1984

Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland

Punk – A World History #4

Grand Funk Railroad – Born to Die

Ámen – Ámen

Képek a börzéről:

Csabai Dániel – Magnósok évkönyve 1973.

A szerző 1947-ben született Rózsaszentmártonon, és 1971-től 1986-ig szerkesztette a Magnósok évkönyvét, ami az internet előtti korban az egyetlen tájékozódási pontja volt a Nyugattól elzárt zeneőrülteknek ebben a témában. A legtöbb ismertetett készüléket persze csak ezeken a képeken láthattuk, mert Magyarországon leginkább a szocialista ipar remekeit forgalmazták, de magánimportból (csempészés, illetve hivatalos kiküldetésből a valutaboltokba került készülékek megvásárlása) néha hozzá lehetett jutni egy-egy Akai GX-4000D-hez.

Continue reading

« Older posts

© 2019 Collectorism

Theme by Anders NorenUp ↑