Decemberi Börze-beszámoló

Álmos szombattal, de erős kínálattal indult a decemberi Collectorism Börzére, mely egyrészről ugyan moderáltan sikeres volt a betérő érdeklődők számát nézve, de már most is látszik, hogy ismét kezd híre menni annak a bizonyos minden hónap első szombatjának a Szimplában. Egyre többen érdeklődtek ugyanis szabad asztalok iránt és kétszer annyian árultak gyűjthető apró- és nagy termékeket, mint legutóbb.


A december hetedikei alkalommal többek között azt is megtudhattuk, hogy a régi házak padlásai nem csak antik és ismeretlen tartalmú, leginkább gyógyszeres üvegeket rejtenek, de olyan századeleji művészeti magazinokat is, melyekben az egyes illusztrációk igazi mesterműnek tűnnek és teljesen más nyomdatechnikával kerültek előállításra, mint a mostanában könyvekben és újságokban látható képek, vagy hogy a Malév egykoron egyenesen a Herendi Porcelán manufaktúrától rendelte felszolgáló készletét.


Az is kiderült, hogy amikor valakit olyan patinás hobbi kerít bűvkörébe, mint a numizmatika, annak könnyen válhat szenvedélyévé olyan papírra nyomott dolgok gyűjtése is, mint mondjuk a sportkártyáké, vagy hogy ezt a szenvedélyt könnyen továbbadhatjuk utódainknak is, innen pedig már nem nehéz megérteni, hogy a papírpénzek és érmék mellé hogy kerülnek focis kártyák, legók és régebbi videójátékok is egy asztaltársaságba.

Vannak persze olyan régi játékok hódolata örvendeztet, melyek máshogy szimulálják a valóságot, mondjuk egy gőzgép formájában. Beüzemelni ezeket a darabokat persze nem triviális, de mindenképp látványos végeredményt kapunk. 

Öröm volt látni, hogy a Börze felhozatala egyre vegyesebb és színesebb, és amilyen meghökkentő volt mondjuk gyerekkorunk hiányos játékait újra (vagy egyáltalán először) egyben és egészben látni, éppoly meghökkentő darabokat találtunk  a Börze egyik “mindenes” standjánál, ahol a 8mm-es, csak videót rögzíteni tudó Astral T1-es kamera és néhány kompakt fényképezőgép, ismeretlen eredetű kulcsok és antik babák társaságában például egy régi gyógszergyár reklámajándéknak szánt üvegkalapácsára(!) leltünk. De tényleg: Ki szerint volt jó ötlet gyógyszergyárként üvegkalapácsokat osztogatni?

Reméljük, hogy a következő Börze is hasonlóan színes lesz – azt már legalább tudjuk, hogy január 4-ére esik a 2020-as év első szombatja, szóval a szilveszteri mulatozáshoz viszonylag közeli időpontban lehet jönni és kipihenni az új év első napjainak fáradalmait egy kis különlegességek közti kutakodással. 

A teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

A Collectorism Csapata

Lemezugyűjtés alapfokon (II. rész)

Kép: Freepic

Ahogy előző lemezgyűjtéssel kapcsolatos bejegyzésünkben ígértük, folytatjuk a téma körüljárását, mellyel kezdő gyűjtőknek nyújtunk pár hasznos tanácsot, mire és miért érdemes odafigyelni. A mai bejegyzésben a lemezek tárolásáról, karbantartásáról ejtünk néhány szót.

Continue reading

Az űrkecske és a gonosz halott tanulságos története, avagy nem mind arany ami befektetés

Evil Dead 2: The Official Board Game is a tile and miniature based survival horror game for 2-6 Players based on the classic movie. Pre-order now!

Befektetni nem csak már kézzelfogható gyűjthető darabokba lehet, van hogy egy jó ötlet támogatásával akár előre biztosíthatjuk egy limitált példányszámú kiadás megszerzését. Nem árt azonban néha vigyázni, nehogy úgy járjunk, mint a Space Goat Production támogatói.

Continue reading

Tovább dübörög a Börze, decemberben is találkozunk a Szimpla Kertben!

Ahogy azt korábban is közhírré tettük, a Collectorism Börze visszatért és ennek megfelelően decemberben is megrendezésre kerül a Szimpla Kertben. A korábbi Börzék kiállítói közt is gyorsan híre ment a novemberi “újra első” alkalomnak, a most szombati eseményre nagyon gyorsan elfogytak az asztalok.

Amire számíthatsz, ha most szombaton ellátogatsz a Szimplába: vintage figurák és képregények, századeleji magazinok, könyvritkaságok, játékok, kitűzők, matricák, tányérok, fém- és papírpénzek, gyűjthető kártyák, régi katonai táskák, valamint egyéb antik és retro kincsek sokasága.

A Börze déli 12 órakor nyitja kapuit a már említett Szimpla Kertben, melyet a 1075 Budapest, Kazinczy utca 14 szám alatt. (Ide kattintva nyílik a Google Térkép)

A Börze ezúttal is a Szimpla Lemezbörzével együtt kerül megrendezésre, a teljes program Facebookon ide kattintva tekinthető meg.

Minden érdeklődőt várunk tehát december 7-én szombaton déli 12 órától!

Lemezgyűjtés alapfokon (I. rész)

2645928.jpg

A képregények mellett a hanglemezek is egyre nagyobb körben válnak népszerűvé, a bakelitek gyűjtése és hallgatása kifinomult ízlést sugárzó hobbi lett. A mai bejegyzésben épp csak belekóstolunk ebbe a nagyon mély témába, sorra véve, hogy mire érdemes figyelni, ha mi is belevágnánk a gyűjtés ezen ágába.

Continue reading

November 2-ai börze a Szimpla Kertben

Börze, börze, börze! Szóval visszatért a Collectorism korábbi hagyománya, azaz újra megrendezésre került a Börze, mint olyan. Az első, november 2-ai, mondhatni “hagyományteremtő” alkalom (legalábbis lenne, ha nem igazából egy hagyomány újraélesztéséről lenne szó) képes összefoglalója tekinthető meg ide kattintva.

Continue reading

Feltámadt a Kretén magazin!

Majdnem tíz év kihagyás után, nagy visszatérőként új számmal jelentkezett a Kretén nevű szatirikus és helyenként morbid humorlap.

Continue reading

Újraéled a Collectorism Börze!

Sokan kértétek, rengeteg üzenetet kaptunk eddig is, hogy mi a helyzet a Collectorism saját vásárával. Nos, jó hírünk van, novembertől egy remek helyszínen a Szimpla Kertben, minden hónap első szombatja immár hivatalosan is Collectorism Börze. Az első alkalom ennek megfelelően november 2-a, a kapukat délben nyitjuk.

Continue reading

A képregény gyűjtés mint befektetés? Mire érdemes figyelnünk?

Forrás: USA Today

A gyűjtés mint hobbi – vagy akár pénzügyi befektetés – manapság egyik legfelkapottabb és talkán legtrendibb ága a képregények gyűjtése, mely azóta különösen hangsúlyos, hogy Hollywood újra felfedezte magának ezeket a modern regényeket mint kimeríthetetlen ihletforrás. Nyilván ha elkapott a gyűjtői láz, akkor nem feltétlenül az anyagi haszon a legfontosabb tényező, de nem árt pár olyan dologra is figyelnünk, ami komolyan meghatározhatja gyűjteményünk értékét.

Continue reading

Egy elveszett Star Wars borító története

sw1.jpg

Nagy valószínűséggel a legtöbb gyűjtő rendelkezik legalább egy olyan különlegességgel a gyűjteményében, amelyről órákat tudna mesélni, aminek története van. Ennek a cikknek a főszereplője is egy ilyen különleges tárgy, pontosabban egy a Star Wars franchise-hoz tartozó alkotás, egy rég elfeledett festmény, melyről mostani tulajdonosa állítja, az Erő vezette el hozzá. A kép történetét a névtelenséget választó tulajdonos – nevezzük csak T-nek – egy interjú során osztotta meg velünk.

Continue reading
« Older posts

© 2020 Collectorism

Theme by Anders NorenUp ↑