Gyűjthető kártyák és egyéb lapos dolgok börzéje

„Kasper Schmeichel van? Nem, nem Leicester City-s, hanem dán válogatottas, az kellene.”

Eladó Kasper Schmeichel kártyája végül senkinek sincs, az egyik srác viszont már megvette az interneten Németországból a számozott Dolberg-et, aki szintén dán, viszont Ajax játékos, neki pedig az a kedvenc csapata. A Collectorism kártyabörze labdarúgás központú, bár feltűntek kosárlabdás kártyák is, főleg a már visszavonult NBA sztárok fotóival, de egyébként foci van és sok gyerek. Egy egészen fiatal srác, aki egyedül jött és hozta el a gyűjteményét, végül a legtehetségesebb eladónak bizonyul, akit néha a felnőttek is körbeállnak, amikor egy-egy kártyáról mesél.

Continue reading

King Crimson ‎– Starless And Bible Black – vinyl

A progresszív rock kifejezés hallatán általában arra gondolunk, hogy a zenekar, amelyik nem tudott slágert írni jelző jobban írná le a lényeget, azonban a King Crimson esetében nem ez a helyzet. Sokkal inkább arról van szó, hogy a kritikusok nem akarták leírni sorban a jazz, heavy metal, noise, folk, hard rock, free jazz, improvizáció és folyamatzene szavakat, ezért megelégedtek a meglehetősen üres progresszív rockkal. Mindazonáltal a King Crimson zenéje kétségtelenül progresszív és rock, csak ezen kívül még rengeteg minden más is, de aki egyszer is hallotta őket, az pontosan tudja, miről beszélünk.

A Starless And Bible Black 1974-ben jelent meg.

Jamie Muir (experimentális ütőhangszer-kezelő) 1973-ban lelépett a zenekarból, ami így kvartettként folytatta tovább, azaz Robert Fripp örök gitáros (még most is tolja az 1946-ban született brit zseni), Bill Bruford dobos, David Cross mindenes, aki a hegedűtől kezdve zongorán át a konnektorig mindenen játszott a lemezen, és persze John Wetton basszista és énekes.

Európában koncerteztek, és stúdió albumot akartak csinálni, de végül egy furcsa mutáns készült el, amin leginkább koncertrészletek vannak, néha összekeverve stúdiófelvételekkel, néha stúdióban felvett számok koncertrészletekkel, néha meg fogalmunk sincs, hogy mit keretek össze mivel, de baromi jól szól. Zürich, Amszterdam és Glasgow atmoszférája hallgató a lemezen, ami – ahogy a King Crimson összes felvétele – nagyon bejött a kritikusoknak, de a közönségből csak az igazán vájtfülüek és a sznobok lelkesedtek érte, ahogy az már lenni szokott a nehezen besorolható, rendkívül nehezen táncolható és rádióban gyakorlatilag lejátszhatatlan zenék esetében.

A King Crimson Starless And Bible Black lemeze tényleg nem az a slágerkosár, amit az ember fél füllel hallgat a 4-6-os villamoson két elrontott életpillanat között, hogy megpihenjen, de nem is japán emberevő noisehardcore, azaz mostani aggyal és hallókészülékkel kifejezetten megszelídült, tulajdonképpen bonyolult, de élvezhető kísérleti rockzene, ami néha nagyon elmegy erre vagy arra, de akár terhes nők is hallgathatják.

A japán noisehardcore-t nem véletlenül említettem, mert Merzbow, az autista zajművész, és az Acid Mother Temple zenekar is megtalálta magának ezt a lemezt, de még Sei Shoujo, a Starless 21st Century Nymphomaniacs című – minden bizonnyal tanulságos és élvezetes – videojáték alkotója is innen nyúlta az elnevezést, mivel nagy rajongója volt az együttesnek.

A King Crimson máig létezik, Robert Fripp, a dorseti gitáros az egyetlen állandó tag, pontosabban Robert Fripp a King Crimson, aki elképesztő gitártechnikájával mindig is meghatározta a hangzást. Jimi Hendrixnek a hangszer testrésze volt, tulajdonképpen énekelt, amikor gitározott, John Frusciante pedig egy tökéletesen csiszolt, de néha túl szimmetrikus gyémánt. Robert Fripp játékából az érződik, hogy gyűlöli a hangszert, gyilkolja, kínozza, játéka inkább emlékeztet egy tökéletesen felépített katonai beavatkozásra, mint rockzenére.

Sohasem fog King Crimson szólni a liftekben.

Azonban… és itt mély levegőt veszünk, nehogy túltoljuk a megilletődöttséget… szóval… Robert Fripp írta a Windows Vista szignálját és összes effektjét. Mindenki követ el hibákat. Emlékezzünk inkább erre a lemezre, majd, ha emlékezni kell.

King Crimson ‎– Starless And Bible Black

  1. március

Nagy-Britanniában az Island Records, Az Egyesült Államokban az Atlantic Records adta ki, az első nyomás jelenleg 40-60 000 forint körül szerezhető be, de nemrég megjelent 200 grammos vinylen, 6 000 forintért már a tietek lehet, hacsak nem elégszetek meg a CD-vel.

Ez a tárgy megtalálható a collectorism.com oldalon az alábbi linkre kattintva: King Crimson ‎– Starless And Bible Black – vinyl

Szeptemberi Rock/metal/underground BÖRZE

A metál nem pop, ez a börze pedig nem az a börze volt, ahol nem hangzik el már tizenegy óra után pár perccel, hogy na, akkor iszom valamit. A korán fröccsöző lány végül összebarátkozott az egyik árussal és egy hosszú beszélgetés után kevésbé ismert zenekarok kazettáival távozott. A Collectorism Rock/metal/underground börzén az volt az embernek az érzése, hogy itt mindenki ismeri egymást, a végére valószínűleg így is lett, fogyott a sör, az egyik pedig eladó hosszú percekig mesélte, hogy beleszerezett egy fiatal, orrkarikás lányba, pedig nem is vett tőle semmit.

„Lesz még cédé? Az a kazetta mennyi? – kérdezi egy fiatal srác az egyik árust, aki egy nagyjából kétszáz darabos gyűjteményt pakolt ki az asztalra, benne számozott The Clash válogatás, és egy olyan punk album, amiben rossz zenekar mellé írták a Sex Pistols dalait, ezért van belőle kevés és ér sokat. Egy főleg british punk vonalon nyomuló eladótól valaki szimfonikus metált szeretne venni, egy jó fej punk pár pedig a fiú kedvenc számát keresi, de végül hiába „vadul jó” az összes CD, nem vesznek semmit. Mások vesznek. Egy srác az új Pokolgép bakelitjét mutatja nekem nagy örömmel.

Ezen a börzén a tizenévesektől a hatvanévesekig, az óvatos RHCP pólós lányoktól, a tetovált, szakállas deathmetál arcokig mindenféle korosztály és stílus képviselteti magát. Olyanok, akik még kinőhetik a fekete cuccokat, láncokat, a szöges bakancsot és a piercingeket, és olyanok is, akik már nem. A börze tele van olyan arcokkal, akiknek a Guns ’n’ Roses nem csak a hisztis énekes és a November Rain miatt kínos, a beszélgetések alapján viszont nem csak látták vagy ismerték Lemmy-t, hanem whiskey-ztek is vele.

Kiss kitűzők, Motorhead és Eddie and the Hot Rods pólók, bakelitek a U2-től a Cure-on át Bowie-ig minden megtalálható itt, meg persze Ungvári Beatles-bibliája is. Három CD + egy LP bakeliten a Ramones-tól tizenhétezer, egy lemez kétezer, másnál ugyan az egy ezres, de nem eredeti borítóval. Ezek mind fent vannak a Collectorism oldalán is, csak ott nem szól a zene és nem ömlik rád más söre, miközben egy kupac közepén kiszúrod a lemezt, amit mindig is kerestél.

Képgaléria:

Minden héten újabb börzével jelentkezünk amiről az alábbi linken tájékozódhatsz: Collectorism börzék

Ez aztán az erő! – Hulkbuster

A lezúzhatatlan Hulk lezúzására készült fegyverek, páncélok és mentális kalapácsok közül kétségtelenül a Hulkbuster a leglátványosabb darab, amit Tony Stark, a Marvel univerzum filantróp zsenije és aranyifjúja készített, pontosan abból a célból, hogy legyőzze a legyőzhetetlen Hulkot. Continue reading

Szeptemberi LEGO börze

Pár éve egy házibuliban LEGO-ztunk. Akkor még meglepett, hogy milyen őszintén háborodtam fel, amikor az unokatestvérem szétszedte a komoly munkával összerakott autómat, de most már értem, hogy miért szánja a vasárnapja nagy részét több mint száz felnőtt ember egy LEGO börzére. Continue reading

5. galaktikus geekbörze összefoglaló

„ Ilyen jó börzénk még sosem volt”

– mondja széles mosollyal a Collectorism börzék egyik állandó árusa, aki pár órával korábban még egy vidéki útján vásárolt buldog fejű moncsicsiről mesélt. Akkor harminc másik árus társaságában vártuk, hogy kinyíljon az ajtó, kezdés után egy órával pedig nagyjából száz ember keringett már a helyszínként szolgáló Ellátóházban.

Continue reading

© 2018 Collectorism

Theme by Anders NorenUp ↑