Evil Dead 2: The Official Board Game is a tile and miniature based survival horror game for 2-6 Players based on the classic movie. Pre-order now!

Befektetni nem csak már kézzelfogható gyűjthető darabokba lehet, van hogy egy jó ötlet támogatásával akár előre biztosíthatjuk egy limitált példányszámú kiadás megszerzését. Nem árt azonban néha vigyázni, nehogy úgy járjunk, mint a Space Goat Production támogatói.

A közösségi finanszírozásról talán már mindenki hallott: Valakinek van egy jó ötlete, de nincs elég tőkéje az induláshoz, így szabályozott keretek között, de lényegében előrendelést indít termékére egy-egy ismertebb, ezzel foglalkozó oldalon, ahol ismerteti ötletét és általában a későbbre tervezett piaci ár alatt teszi elérhetővé néhány száz vagy ezres példányban a gyártandó árut.

A legnagyobb közösségi finanszírozásra építő oldalak  mint mondjuk a Kickstarter – manapság igen széles spektrumban kínálnak megtámogatható projekteket az érdeklődőknek, legyen szó nagyobb összeggel befektetőkről vagy csak lelkes érdeklődőkről. Az egyes kategóriák között is a legnagyobb finanszírozási kedvet a játékok nyerték meg maguknak: A Kickstarter fennállása óta több, mint 47.000 tervet tettek támogathatóvá és ezekre együttesen 1,11 milliárd dollárt adtak a felhasználók. S hogy mindez miért érdekes egy gyűjtő számára? Mert ilyen projektek közt lehetnek olyan ötletek is, melyekből gyűjthető végeredmény lesz, akár olyan klasszikus kategóriában, mint mondjuk a társasjátékok. Márpedig ha valamit még azelőtt tudunk megszerezni – mondjuk limitált kiadásban – hogy a nagyobb tömegek felkapnák, mindenképp kecsegtetően hangzik egy gyűjtő számára, azonban érdemes vigyázni.

Vannak ugyanis olyan projektek, melyek végül nem váltják be ígéreteiket és egy, vagy akár több nagyobb befektetést is magával ránthatnak. Ez történt a Space Goat kiadó esetében is, akik nem kisebb nevekből akartak asztali társasjátékot csinálni, mint a Terminator vagy a klasszikus horrornak számító Evil Dead 2. Csakhogy valami rosszul sült el és az egészből cserbenhagyott vásárlók sora lett.

A Space Goat Productionst 2006-ban alapította egy bizonyos Shon C. Bury, aki jelenleg is a cég feje. A kiadó 2015-ben szerezte meg az Evil Dead 2 franchise képregényes jogait, nagyjából egy időben a film kései folytatásaként debütáló sorozatával (melyre egyébként az eredeti, 1987-es film főszereplőjét, Bruce Campbellt és az alapul szolgáló film rendezőjét, Sam Raimit is sikerült leszerződtetni). 

A kiadó a morbid komikumáról híressé vált filmen és sorozaton alapuló képregényeken túl is komoly fantáziát látott a franchise-ban, így történhetett meg, hogy 2016-ban útjára indítottak egy közösségi finanszírozáson alapuló kampányát a Kickstarteren, melyben a kultuszfilmből készült  társasjáték ötletét vázolták fel, 2016 novemberi teljesítéssel. A rajongóknak persze nagyon is tetszett az ötlet, több, mint 6.000 előrendelő támogatta meg a kampányt nagyjából 700.000 dollárral. A novemberi teljesítés azonban nem teljesült, a Space Goat folyamatos csúszásokról számolt be eleinte, mely ugyanakkor nem kifejezetten meglepő egy ilyen kampánynál. Így történhetett, hogy a cég időközben több másik Kickstarter kampányt nyitott, melyekben további Evil Dead 2 képregényeken túl egy még ismertebb franchise, a Terminator is fókuszba került, James Cameron klasszikus filmjeinek második részéből is társasjátékot terveztek a kiadónál. 

Hiába ugyanakkor a nagyobb név, a Terminator társasjátéknak már csak egy szolidabb, 200.000 dolláros tőkét sikerült összegyűjtenie. Ekkorra már komolyabbnak tűntek a gondok a halogatott projekt kapcsán is, a Space Goat ugyanis további anyagi segítséget kért előrendelőitől akik ekkorra már több hónapnyi késés után sem kaptak kielégítő választ arra, mikor kaphatják meg, amit megrendeltek.

Az talán az utolsó gyanús lépés lehetett a Space Goat Productions részéről, amikor 2018 májusában egy újabb – azóta az internet süllyesztőjébe veszett – kampányt indítottak, immár azonban egy harmadik cím, az 1981-es The Howling horror film tematikájú társasjátékot, mint ötletet felhasználva. A közvélemény és legfőképp a csalódott előrendelők ekkor már megalapozottan feltételezhették azt, hogy a kiadó a korábbi ígéretei betartásához gyűjt ismét pénzt, előre menekülve az adósságspirálba. Beszédes egyébként, hogy az új kampány már nem is a Kickstarter, hanem a Wefunder nevű, kevésbé ismert oldalon próbálkoztak és a kampány célja is inkább a cég támogatása, befektetők szerzése volt azért, hogy majd valamikor a Howling is piacra kerüljön és a bizalmat szavazóknak is bevételt jelentsen. A végeredmény nem meglepő módon az lett, hogy a korábbi vásárlók tömegesen rohamozták meg a Wefundert, figyelmeztető posztokat hagyva a jövőbeli érdeklődőknek és számon kérve a céget korábbi ígéreteik kapcsán. A kampány ezek után – szintén nem meglepő módon – sikertelenül zárult.

A pletykák szerint a Space Goat Productions túl sokat költött a Terminator licenszre, de igazából senki sem kapott ésszerű magyarázatot arra, miért nem teljesítették a vállalásokat, ahogy arra sem, viszontlátnak-e még a mostanra igencsak elkeseredett rajongók bármennyit is pénzükből. A cég az Evil Dead társasjáték kampányának oldalán tudatta a vásárlókkal, hogy a projektet lefújták és gondolkodnak a jövőbeli opciókon, néhány hét múlva pedig további tájékoztatást adnak. Az ominózus bejegyzés 2018 május 24-én került publikálásra.   

A céget alapító Shon Bury valamennyi kommunikációs csatornát elvágott, Facebookon és Twitteren is törölte profilját. Állítólag egy ügyesebb befektető utolérte telefonon, de a projekttel kapcsolatos kérdéseire csak dühös obszcén reakciókat kapott és a kiadó vezetője zaklatással vádolta meg.

Az igazi csattanó, hogy egy démonok és halottak tematikájú társasjátékhoz méltó módon “Visszatért a halálból!” szlogennel ismét Kickstarterre került, elvileg még a régi támogatókat is megörvendeztetik a korábban berendelt példányokkal, várhatóan 2020 áprilisában, azonban érdemes kétszer is meggondolni, hogy egy ekkora kálvária után mennyi bizalmat szavazhatunk a projektnek.

A történetnek igazából egy fontos tanulsága lehet de az nem az, hogy ne legyünk vállalkozó szelleműek, ne higgyünk potenciális jó lehetőségeknek, ha azok gyűjtőként elénk kerülnek. A Space Goat története sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes minden lépést meggondolni egy befektetésnél és figyelni a jelekre, ha pedig azt vesszük észre magunkon, hogy szenvedélyünk tárgya iránt érzett lelkesedésünk mellett komoly kételyeink támadtak, jobb két lépést visszalépni és átgondolni, milyen projektbe invesztálunk. A gyűjtés sokaknak csupán időtöltés, vannak akiknek életforma, de mindkét esetben fontos, hogy józan ítélőképességünkre hagyatkozva vágjunk bele.

Ha te is gyűjtöd a társasjátékokat, a képregényeket, az akciófigurákat, könyveket, a söralátéteket, vagy BÁRMIT, akkor a Collectorism oldalon a helyed! Jössz?

logo_final_white_on_blue.png