Ha egy börze iránt 3907 ember érdeklődik, akkor menj el te is, főleg ha benne akarsz lenni a tévében. A Collectorism Vintage Börze előtt végül nem állt a Blaháig a sor, de több száz ember jött össze a Dob utcában, hogy eladja a saját, vagy megvegye mások régi cuccait, mindezt a Petőfi tévé kamerája előtt.

Vasárnap nem csak ruhákkal érkeztek az árusok, ott voltak a Geek és LEGO börzék megszokott részvevői, Darth Vader és pókember figurákkal, rohamosztagosokkal és orkokkal, de többen hozták el a saját készítésű ékszereiket, otthoni porcelánjaikat is. Aki nem találta meg a neki való felsőt vagy farmert, vehetett fülbevalót, kitűzőt és távirányítós autót is. A Collectorism börzék aktuális tematikáját már régóta természetes lazasággal kezelik azok a gyűjtők, akik tényleg minden vasárnap ott akarnak lenni. Arra a kérdésre, hogy korábban hova jártak, mindenki egy másik börzét emlegetett. A vintage hívó szóra a régi arcok közül többen elhozták a barátnőjüket is.

Pólók meglepő mintákkal, márkás vagy annak tűnő farmerek, virágos, csicsás, visszafogott és saját tervezésű női felsők, bő, szűk és színes nadrágok, rengeteg sál, kendő, zsebkendő volt a kínálat gerince, az eladók egymástól is vásároltak, a legnagyobb sikereket pedig akkor érték el, amikor egy kisebb brit legénybúcsús társaság tagjai jelentkeztek be pár sörért, fél órával később pedig egy csomó női ruhával távoztak. Amit nem vettek fel, az sem kellett kézben vinni, a Collectorism beleállt a nejlonszatyrok elleni szabadságharcba; aki megjelent, kapott egy vászontáskát ajándékba.

Egy szomorú plüssmackó hirdette az egyik sarokban a Manchester United nagyszerűségét, mellette egy hegedű és egy Disco Lady típusú rádió vonzotta a szemet, de akadt fürdőszobapolc és porcelánkutya is. Én sokáig szemeztem egy kézzel készített fehér bőrtáskával, amire alkotója egy rókát hímzett, illetve rókaszerű állatot, de mintha kissé remegett volna közben a keze. Egyedi volt és vizuálisan brutális, de nem mertem bevállalni. Ha 39-es lábam lenne, most lenne egy új Martens bakancsom, ha pedig nyár lenne, akkor eredeti mexikói sombreróm, de nincs 39-es lábam és ronda ősz van.

A Collectorism először rendezett Vintage börzét és győzött; ennyi új árus már régen jött el a Dob utcában vasárnap, és a vásárlók között is többen jelezték, hogy legközelebb már árulni jönnek, többek között egy kerámiakészítő és egy kortárs festő ígérte magát jövő hétre. Az portékák mellett nyilvánvalóan a pörgés és a hangulat jelenti a vonzóerőt, az egyik eladásban kevés sikert elérő lány is mosolyogva mondta, hogy ez jó, jövök legközelebb is.

A collectorism börzéit itt találod

Képek a börzéről: