A szerző 1947-ben született Rózsaszentmártonon, és 1971-től 1986-ig szerkesztette a Magnósok évkönyvét, ami az internet előtti korban az egyetlen tájékozódási pontja volt a Nyugattól elzárt zeneőrülteknek ebben a témában. A legtöbb ismertetett készüléket persze csak ezeken a képeken láthattuk, mert Magyarországon leginkább a szocialista ipar remekeit forgalmazták, de magánimportból (csempészés, illetve hivatalos kiküldetésből a valutaboltokba került készülékek megvásárlása) néha hozzá lehetett jutni egy-egy Akai GX-4000D-hez.

Mint az köztudott, 1973-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt Saburo Akai, az japán AKAI vég elnöke és tulajdonosa. Az új elnök Minokichi Saito, aki 44 év óta először nem az Akai családból származik. A hetvenes évek második felétől kezdve hazánkban is megjelentek az Akai termékek. A 4000 DS és a GX-4000D magas áruk ellenére igen népszerűek voltak, sok példány még ma is működőképes.

Ez az év amúgy nem kizárólag az orsós magnókról szólt, de Magyarországon éppen csúcsra járt a frizsiderszocializmus, 56 már messze volt, 89 pedig még messzebb, mindenki biztos volt benne, hogy a szovjet csapatok örökre a nyakunkon maradnak, és ha felütöttük a Magnósok évkönyvét, egy kicsit elfelejthettük ezt a tetve világot, amiben élni voltunk kénytelenek, olyan helyeken jártunk, ahol az emberek a fizetésükből vehettek maguknak akár egy Akai GX-4000D-t is, ha ahhoz volt kedvük, Led Zeppelint és Black Sabbathot hallgathattak szalagról, lemezről, és amikor kinéztek az ablakon, nem a szürke lakótelepeket látták, hanem valami sokkal csodálatosabbat (hogy pontosan mit, azt elképzelni sem tudtuk, csak abban voltunk biztosak, hogy a háttérben az eredeti (ebben az évben utoljára gyártott) Acoustic Research hangfalak, az AR-LST/2-esek ontják magukból a háttérzenét.

Olajválság volt, zajlott az arab-izraeli háború, Leonyid Brezsnyev szemöldöke összenőtt a korral, de mi csak arról álmodoztunk, hogy a Magnósok évkönyvében látott valamelyik orsós magnó a mienk legyen.

Csabai Dániel egyébként kiváló elektroakusztikai könyveket írt, pld. az Újdonságok az elektroakusztikában és a mágneses hangrögzítésben című műve 1974-ben jelent meg a Népszerű elektrotechnika sorozatban, de említhetnénk még a Hangtechnikai minilexikont is. Remélhetőleg ő legalább hozzájutott valamelyik csodához azok közül, amikről oly’ lelkesen és szakszerűen írt.

Ez a tárgy is megvásárolható a collectorism.com oldalon:

Csabai Dániel – Magnósok évkönyve 1973 könyv