Álmos szombattal, de erős kínálattal indult a decemberi Collectorism Börzére, mely egyrészről ugyan moderáltan sikeres volt a betérő érdeklődők számát nézve, de már most is látszik, hogy ismét kezd híre menni annak a bizonyos minden hónap első szombatjának a Szimplában. Egyre többen érdeklődtek ugyanis szabad asztalok iránt és kétszer annyian árultak gyűjthető apró- és nagy termékeket, mint legutóbb.


A december hetedikei alkalommal többek között azt is megtudhattuk, hogy a régi házak padlásai nem csak antik és ismeretlen tartalmú, leginkább gyógyszeres üvegeket rejtenek, de olyan századeleji művészeti magazinokat is, melyekben az egyes illusztrációk igazi mesterműnek tűnnek és teljesen más nyomdatechnikával kerültek előállításra, mint a mostanában könyvekben és újságokban látható képek, vagy hogy a Malév egykoron egyenesen a Herendi Porcelán manufaktúrától rendelte felszolgáló készletét.


Az is kiderült, hogy amikor valakit olyan patinás hobbi kerít bűvkörébe, mint a numizmatika, annak könnyen válhat szenvedélyévé olyan papírra nyomott dolgok gyűjtése is, mint mondjuk a sportkártyáké, vagy hogy ezt a szenvedélyt könnyen továbbadhatjuk utódainknak is, innen pedig már nem nehéz megérteni, hogy a papírpénzek és érmék mellé hogy kerülnek focis kártyák, legók és régebbi videójátékok is egy asztaltársaságba.

Vannak persze olyan régi játékok hódolata örvendeztet, melyek máshogy szimulálják a valóságot, mondjuk egy gőzgép formájában. Beüzemelni ezeket a darabokat persze nem triviális, de mindenképp látványos végeredményt kapunk. 

Öröm volt látni, hogy a Börze felhozatala egyre vegyesebb és színesebb, és amilyen meghökkentő volt mondjuk gyerekkorunk hiányos játékait újra (vagy egyáltalán először) egyben és egészben látni, éppoly meghökkentő darabokat találtunk  a Börze egyik “mindenes” standjánál, ahol a 8mm-es, csak videót rögzíteni tudó Astral T1-es kamera és néhány kompakt fényképezőgép, ismeretlen eredetű kulcsok és antik babák társaságában például egy régi gyógszergyár reklámajándéknak szánt üvegkalapácsára(!) leltünk. De tényleg: Ki szerint volt jó ötlet gyógyszergyárként üvegkalapácsokat osztogatni?

Reméljük, hogy a következő Börze is hasonlóan színes lesz – azt már legalább tudjuk, hogy január 4-ére esik a 2020-as év első szombatja, szóval a szilveszteri mulatozáshoz viszonylag közeli időpontban lehet jönni és kipihenni az új év első napjainak fáradalmait egy kis különlegességek közti kutakodással. 

A teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

A Collectorism Csapata