„A rendszerváltás után nagyon menő volt, ezért aztán rengeteg Tarzan könyvet nyomtattak, ez tiltott irodalom volt a szocializmusban. Gondolom nem akarták, hogy a gyerekek őserdőbe akarjanak menni a Ganz gyár helyett.”

Íme, a magyarázat arra, miért van helyük a Tarzan a vadember és a Tarzan a diadalmas című irodalmi műveknek a Collectorism Geek Börzén. A rendszerváltás kimúlt, a Tarzanokat nem is vette meg senki, a Star Wars könyvek viszont jól fogytak és a matricák is. Egy darab háromszáz forint, tíz darab már csak kétezer, érdemes megkeresni a vicces rohamosztagost, ott van az valahol a Darth Vader alatt.

A Collectorism börzék azért jók, mert tematikától függetlenül ott lesz a garázsvásáros néni, tudsz ékszert és ruhákat venni a vintage-börzés lányoktól, meg kihalás szélén lévő, plüss vörös pandát (köszönjük Mcdonalds), nem beszélve a kenyai kődobozról, amin az orrszarvú megjelenítése olyan, mintha a törzsfőnök elvégzett volna két-három szemesztert a Walt Disney Egyetemen, mielőtt visszament volna Afrikába népművésznek, de a lényeg nem sem sikkad el. Mert a geek az geek, volt három fajta Chewbacca figura, olyan ritka karakterek a Dragon Ball-ból, amiket még az eladó sem ismert fel, meg persze csomó könyv és képregény. Megkérdeztem az egyik árust, hogy szerinte ki akarna Alien figurákat venni, hogy kirakja dísznek a tévé fölé, ő sem tudta, de az Alieneket aztán mind elvitték. Mondjuk az én kedvencem az ork főgonosz figurája volt a Gyűrűk ura harmadik részéből, a nevét nem tudom, de négyezerért ment el, az új gazdája pedig a triplájára árazta be.

Délelőtt 11-kor már egész szép tömeg gyűlt össze a Dob utcában és az árusok fele ott is maradt zárásig, folyamatosan jöttek a vevők, gyerekkel, kutyával, a háttérben szólt a zene. A szervezők még a diszkófényeket is felkapcsolták, jó hangulatban szívesebben költ az ember véletlenszerű állatfigurákra, vagy egy szemüveges, olvasó Csőrikére.

Én meg vettem egy mini laposüveget kulcstartónak, mert a világ és a börze nem csak a geek-eké.

Képek a börzéről: