Meglepően sokan érkeztek már kapunyitás előtt a Gyűjthető Kártyák és Egyéb Lapos Dolgok Börzéjére, ha ez így megy tovább, be kell vezetnünk az asztalfoglalást, mert akik fél 12 körül estek be, már csak a basszusládára tudták kipakolni kártyáikat. Nyitáskor, ahogy lenni szokott, kedves árusaink időt nem vesztegetve asztalt ragadtak és el is helyezkedtek a számukra leginkább kívánatos helyen.

Ezen a börzén is megjelentek kategórián kívül esõ dolgok, de zömmel témakörön belül maradva a sportkártyáké volt a főszerep. Szerencsére egyre többen értelmezik helyesen az Egyéb Lapos Dolgok kategóriát, és érkeztek képeslapok, bélyegek, vizitkártyák, poszterek, szalvéták, matricák és könyvek is (utóbbiak ugyan nem teljesen laposak, de kétségtelenül egymáshoz rögzített lapos dolgokból készülnek, így aztán megfelelnek a kiírásnak).

Érdekessége a kártyabörzének, hogy amíg más tematikájú börzéken folyamatosan jönnek az emberek és bizonyos idõ múlva elmennek (cserélt/vásárolt kinccsel vagy anélkül), addig a  kártyabörze sajátossága, hogy itt nagyjából egyszerre érkezik meg mindenki, viszont amíg tart a vásár, addig mindenki marad, mert átnézni több ezer lapos dolgot, nos, elég időigényes feladat..

Lenyűgözve néztem, ahogy csillogó szemmel órákig beszélgetnek és cserélgetik a kártyákat, amik rendszerint figyelemreméltó albumokban sorakoznak. Beszélgettem a mellettem lévő árussal, aki fiát kísérte el a mai napon és megtudtam, hogy a srác már 3 éve gyűjti a kártyákat. Az említett fiú mindenkit kedvesen fogadott és segített bárkinek, akinek kérdése volt, illetve kellemesen elbeszélgettek a sportolókról. Persze szóba került, hogy némely kártya csillagászati összegeket ér, főleg ha csak egyetlen egyet gyártottak belőle. Larry Bird, Julius Erving és Magic Johnson Topps által kiadott közös RC-je 60 667 dollárért kelt el, és ezzel csak a 25. a legdrágábban eladott sportkártyák listáján. Honus Wagner 1909-1911 ATC T206-jáért viszont 2,8 millió dollárt fizetett valaki, ezzel valószínűleg elég sokáig fogja őrizni első helyet a sportkártyák toplistáján.

A látogatók – akár vásárolnak, akár nem – és az eladók is megkapták nyitáskor a Collectorism vászontáskáját, amivel megpróbáljuk kivenni részünket a nejlonszatyrok elleni háborúból. Továbbra is elképesztő sikere van az ajándéknak, ami nem meglepő, hiszen manapság mindenki bűntudatot érez, ha kénytelen tovább növelni a bolygón található műanyagszemét mennyiségét, viszont ez a Collectorism börzéin nem fordulhat elő.

Délutánra teljesen felébredt az EllátóHáz személyzete, és a hangtechnika beüzemelésével véglegesen megadták a klubdélután hangulatát. A megszólaló zenekarok többsége már azelőtt feloszlott, hogy a börzén résztvevő gyerekek megszülettek volna, de ettől még élvezték, hogy a végtelenbe nyúló cserélgetéshez-alkudozáshoz végre van háttérzene. A legelszántabbak 4 óra fele is itt voltak még, és úgy hiszem, ha reggel 6-ig tartott volna a börze, akkor is akadtak volna néhányan, akik egy ritka, mezdarabos, aláírt, 1/25-ös nigériai jéghoki játékos kártyájára vadásztak volna.

Jövő vasárnap ismét börze, könyvek és zenék. Gyertek, maradjatok, érezzétek jól magatokat!

Képek a börzéről: