„Kasper Schmeichel van? Nem, nem Leicester City-s, hanem dán válogatottas, az kellene.”

Eladó Kasper Schmeichel kártyája végül senkinek sincs, az egyik srác viszont már megvette az interneten Németországból a számozott Dolberg-et, aki szintén dán, viszont Ajax játékos, neki pedig az a kedvenc csapata. A Collectorism kártyabörze labdarúgás központú, bár feltűntek kosárlabdás kártyák is, főleg a már visszavonult NBA sztárok fotóival, de egyébként foci van és sok gyerek. Egy egészen fiatal srác, aki egyedül jött és hozta el a gyűjteményét, végül a legtehetségesebb eladónak bizonyul, akit néha a felnőttek is körbeállnak, amikor egy-egy kártyáról mesél.

Egy másik, szintén kiskorú árus a Lewandowski gyűjteményét mutatja nekem, egy teljes album van tele a lengyel csatárról készült kártyákkal, számozott, csillagos, magyar, angol, német és lengyel kiadás is van köztük. Mondtam neki, hogy csak hozzá jövök, ha Lewandowski kell, de gyorsan lelomboz; ezeket csak megmutatni hozta ki, vett is hozzá még egy kártyát, de el nem adja őket. Többen vannak egyébként, akik mint egy nagyon privát, belső kör tagjai, fejüket összedugva órákig mutatják egymásnak a ritka kártyáikat, eladás soha, esetleg a csere játszik. Persze van olyan árus is, aki nem szégyell harmincezer forintnyi euróra értékelt számozott kártyákat árulni, de van párezerért és párszáz forintért is kártya, itt mindenki, még a tíz évesek is pontosan tudják, hogy mi, mennyit ér.

Bár folyamatosan jönnek a vásárlók, mégis olyan, mintha a gyűjtők főleg egymással foglalkoznának, úgy tűnik, hogy a legutóbbi börze óta mindenki beszerzett annyi új kártyát, hogy a többieknek újra van mit órákon keresztül nézni. Persze muszáj is frissíteni a gyűjteményt, hiszen kinek kellene egy Honvéd mezes Lanzafame kártya, ő már hónapok óta a Fradiban játszik.

Bár a kártyákkal elvileg játszani is lehet (vannak rajtuk pontszámok, cselezés, védekezés, lövés, stb.), de ezt a lehetőséget nem sokan használják ki, az árusok többsége állítja, hogy csak gyűjt. Ez kis részben üzlet, nagy részben szenvedély. A börzés tapasztalatom alapján nekik nincs nagyobb élmény annál, mint megmutatni egy ritka, alacsony számozású kártyát a többi gyűjtőnek. Persze lehet ezt nagyon profin is csinálni, az egyik árus szerint nemzetközi börzéken, online árveréseken szerezhetők be a legjobb darabok, a legizgalmasabbnak az olyan, véletlenszerű csomag vásárlása tűnik, aminek tartalmáról a vásárlónak fogalma sincs.

A Collectorism börzéjén egyelőre még nem indultak el a Breaker Bulik, másnéven bontó partik, de lehet viszont zene és alkudozó gyerekek nevetése mellett eladni és cserélni, vagy éppen kiegészíteni a 2018-2019-es Barcelonát tartalmazó albumot. „ Megvan Vidal, most már teljes a csapat” – mondja a már említett kisfiú.

Minden héten újabb börzével jelentkezünk amiről az alábbi linken tájékozódhatsz: Collectorism börzék