–          Mi az a Mr. Sci-Fi & Fantasy felirat a pulcsidon?

–          Az én vagyok.

Egyáltalán nem érdemes meglepődni azon, hogy a gyűjtőknek becenevük van, ahogy azon sem, hogy van, aki három másodperc gondolkodás és egy kis alkudozás után simán kicsengett hatvanezer forintot egy Transformers figuráért. A Collectorism börzék vonzzák azokat, akik már a feleségüktől is Darth Vader LEGO-t kapnak karácsonyra, és egy egész havi fizetést hajlandók elkölteni pár óra alatt a gyűjteményük gyarapítására. De ha valami nem kell mindenáron, akkor jön az alku, vagy egyszerűen rajta marad az áruson az ötezer forintos Star Wars molinó, mert annyiért nem kell.

Az egyik legós srác mesélte, hogy sokszor csak a börzékre rakja össze, amiket kihoz, mert otthon már nem elég a hely. A remény mindig él, hogy most majd megveszi valaki az ötvenezerre árazott Harry Potter szettet, hogy aztán két standdal odább beszerezze bónusznak a könyveket is. A katonásan felállított LEGO figurák közül mindig kiemelkedik egy-kettő ritka különlegesség, máshol meg egymás mellett húsz egyforma Batman várja a lelkes vásárlókat. Az egyik árus az egész estéjét azzal töltötte, hogy profi látványosságot csinált egy figurákkal teli függőleges táblából. LEGO-ból egyébként a kompatibilis (majdnem LEGO) is elég jól megy a börzén, azokat a karaktereket, amiket a cég eladásra alkalmatlannak talán, megcsinálják másolók, ezért lehet például zenész figurákat beszerezni, pont olyan, mintha igazi lenne.

Tizenegytől nagyjából fél négyig nagy a pörgés, végig jönnek az új vásárlók is. A börze persze az eladásról és a pénzről is szól, de elsősorban az élményről; a cserére szinte mindenki kapható akkor is, ha egyáltalán nem egyértelmű, hogy megéri-e a dolog. Sőt, volt, aki egyenesen dicsekedett azzal, hogy mennyivel többet ér az árú, amit egy távirányítós versenyautóért adott, amivel valami versenyen indul majd el. Szintén csereügyletben cserélt gazdát Batman kastélya és egy GI JOE repülőgép is.

A LEGO-k, a különleges műanyagból készült, profi részletességgel elkészített Dragon Ball figurák és a rengeteg plüss állat ( Pikachu-tól, random kutyán át Miki egérig minden) mellett igazán különleges dolgok és emberek is feltűnnek. Valaki a világ végét vizionálja egy hal formájú papucs létezése miatt, míg más egy eredeti német vudu babát akar eladni, egészen addig, amíg egy a mágiával sokat foglalkozó vevő nem közli vele, hogy azt saját kezűleg kell elkészíteni, csak akkor működik jól.

Képek a börzéről: