Az, hogy még mindig elkezdek remegni az izgalomtól, amikor meglátok három játék fénykardot az asztalon George Lucas-t dicséri, az pedig, hogy a LEGO- és játék börze megint telt házat hozott, a szervezők és az árusok érdeme. Mert aki 11 óra után érkezett meg a Dob utcába, ezúttal csak nehezen jutott egyáltalán asztalhoz, a vásárlók pedig megállás nélkül jöttek még délután is.

„Most vagyok itt másodszor, a múlt heti Vintage, úristen, kincseket lehetett találni és aprópénzért” – mesél egy lány a Collectorism börzék szépségéről, majd LEGO-figurákkal és egy vászontáskával távozik. Az ENSZ figyelmeztetés hatott a szervezőkre, itt senkinél sincs nejlonzacskó, a visszajáró vásárlók közül nem egy érkezik eleve azzal a táskával, amit a múlthéten kapott, eladni is csak abban lehet, boldogok a zöldek és a résztvevők is, ez a nagy eladások napja.

„Elment a Fekete Gyöngy, szétszedtük egy kicsit, furcsán nézett volna ki a villamoson” – mondta a Karib Tenger Kalózai című film legendás hajóját LEGO formában értékesítő gyűjtő, adott hozzá Jack Sparrow figurát is, mindenki boldog. Ő összerakva hozott két hajót (a Mary a másik), de vannak akik a helyszínen rakják össze a nagyobb dolgokat, ez a helyzet a Titkok Kamrájával és benne a Baziliszkusszal is, amit, bár eladni még nem sikerült, a tulajdonosa szerint azért „érdemes volt megvenni”.

„Ez replika, de az ára is olyan, nyisd ki az elejét, nagyon szép” – így ajánlja valaki a harminc centis Amerika Kapitány figuráját. A LEGO-k mellett rengeteg játék, figura és Star Wars űrhajó van, eladnak egy szép nagy X-wing-et, egy hatalmas rohamosztagost, és egy diszkógömb is gazdára talál. Egy kislány boldogan távozik új plüssállatával, egy ekkora fehér tigris a boltban egy húszas, a Collectorism börzéről haza lehetett vinni ölelgetni négyezerért.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Ellátóházban rendezett eseményen kiszámíthatóan alacsonyak az árak, a jó cuccokért sokat kérnek és veszik is őket rendesen. A Vasember kesztyűjét ki sem próbálhattam, annyira ritka, ahogy a Galaxis Őrzőinek első LEGO kiadása is csak keveset volt forgalomban, csak kevés ilyen figurát lehet találni, de a legnagyobb kincsek talán mégis csak a rendszerváltás előtt vagy körül kiadott figurák. Lehetne venni hologram Yoda-t (na ilyet sem láttam még) de végül egy tizenöt centis, levehető maszkos Darth Vader-t veszek, kard nélkül, de a régi színész, David Prowse arcával. Adtak ki ugyan ilyet Haiden Christiansen arcával is, de az eladóval megegyezünk abban, hogy az a kutyának sem kell.

Képek a börzéről: