Fingesten 1884-ben született egy osztrák sziléziai kisvárosban, Buczkowitzban, és korának legtermékenyebb és legtehetségesebb ex libris alkotója volt (nem mellesleg grafikus és festő), bár választott hazájának fasisztái erről mást gondoltak, és mint a degenerált művészet képviselőjét, 1940-ben munkatáborba deportálták, ahonnan csak a szövetségesek szabadították ki.

Mozgalmas élete volt, megjárta Amerikát, Ausztráliát, majd visszatért Európába, a bécsi Képzőművészeti Akadémián tanult Oskar Kokoschkával együtt, majd Olaszországban és Németországban élt.

Ez a műve limitált példányszámú, mindössze 50 db létezik belőle a világon. 1930-ban alkotta és dedikálta a nagyméretű, erotikus ex librist. A rézkarc meglehetősen merész szimbólumokkal operál, egy magányos, kiszolgáltatott és meztelen nő bolyong lehajtott fejjel a férfi nemi szervek erdejében, miközben a magasban madarak (talán keselyűk) keringenek.

A kép hangulata rettenetesen sötét, nyoma sincs – a műfajban oly gyakori – humornak, a reménytelenség szinte letaglózza a nézőt, Fingesten nem ad felmentést a férfiak világának: pontosan olyan kegyetlennek és reménytelennek ábrázolja, mint amilyen az valójában. Bár erotikáról beszéltünk, itt szó sincs bujaságról, kacérságról vagy izgató jelenetről: a nő meztelensége és az égnek meredő falloszok inkább feminista sikolynak tűnnek, segélykiáltásnak, mint léha szórakoztatásnak.

Nyomtatott grafikáiban korábban sokszor nyúlt a szatíra, cinizmus, irónia vagy éppen a burleszk eszköztárához, de művei az idő előrehaladtával egyre komorabbá váltak, a 30-as években már csaknem kizárólag sötét tónusú és groteszk grafikákat készített, egészen addig, míg a koncentrációs táborból történő kiszabadulása után találkozott Don Giuseppe Savaglia lelkésszel, aki megbízta egy szentkép megfestésével.

Élete utolsó műve lett ez, és végre visszatérhetett a festészethez, amit az ex librisek kedvéért tulajdonképpen egész életében elhanyagolt.

Ez a tárgy is megvásárolható a collectorism.com oldalon:

BIG SIZE EROTIC EXLIBRIS BOOKPLATE 1930S FINGESTEN SIGNED ETCHING